• +31(0)6 145 182 35
  • info@eline-eline.nl
  • Nederland

De kracht van influencer marketing binnen jouw PR strategie

Wij, Eline & Eline, geloven net als veel andere bedrijven sterk in de kracht van influencer marketing als onderdeel van een sterke PR strategie. Influencer marketing is anno 2024 een onmisbare tool geworden om jouw merkbekendheid te vergroten. Bovendien zijn er in vrijwel elke sector influencers actief: van mode-experts (@daykotadee) tot juridische specialisten (@juliamekkes). Voor jou als merk is het belangrijk om de juiste personen met een passend bereik aan jouw merk te koppelen om daadwerkelijk resultaten voor jouw merk te behalen. Advies nodig? Wij helpen je graag verder!

Iedereen is een influencer

In de kern zijn we allemaal ‘influencers’; we hebben immers allemaal invloed op onze omgeving, of het nu gaat om vrienden, familie of volgers online. In ons vakgebied draait het echter om het vinden van influencers met het juiste bereik die perfect aansluiten bij de doelgroep van jouw merk. Het afstemmen van de boodschap op de juiste ontvangers is cruciaal voor het succes van elke campagne. Maar hoe voorkom je dat jouw campagne verdwijnt in het enorme aanbod van online promoties? Het antwoord ligt in een combinatie van creativiteit, authenticiteit en geloofwaardigheid.

Influencer marketing is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Op social media worden producten dagelijks door duizenden influencers aangeprezen. Wij, Eline & Eline, maken onderscheid tussen micro-, macro- en hero-influencers, elk met hun eigen publiek en bereik. Maar het succes van een campagne hangt niet alleen af van het aantal volgers van een influencer. Betrokkenheid en relevantie zijn vaak nog belangrijker. Een mode-influencer met 100K bereik die de nieuwste bonen van HAK aanprijst, zal minder succesvol zijn in de promotie van de bonen, dan een food-influencer (10K) die hetzelfde doet. Het publiek van die laatste tuned namelijk graag bij hem of haar in voor kookinspiratie.

Enkele voorbeelden van influencer marketing die we vonden op Instagram

De kracht van geloofwaardigheid en authenticiteit

Geloofwaardigheid en authenticiteit zijn dus cruciaal voor succesvolle influencer marketing. Een influencer moet oprecht passen bij de waarden en stijl van jouw merk. Consumenten herkennen oprechte aanbevelingen en reageren daar positiever op, wat leidt tot hogere betrokkenheid en langdurige merkloyaliteit. Bij Eline & Eline zorgen we daarom altijd voor een perfecte match tussen merk en influencer, waarbij we influencers de vrijheid geven om de boodschap authentiek en in hun eigen stijl over te brengen, zodat het zowel bij hen als hun volgers resoneert. Eigenlijk net zoals we dat doen bij de media die we benaderen binnen onze PR strategieën.

Creativiteit maakt het verschil

Nog een belangrijke tip voor een succesvolle influencer marketingcampagne: wees creatief in je aanpak! Misschien klinkt dat makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als het budget beperkt is. Maar creatieve ideeën hoeven niet altijd duur te zijn. Met een slimme campagne of een betaalbare samenwerking kun je al veel bereiken. Zoek naar originele invalshoeken, verdiep je in de persoonlijke interesses van influencers en zorg voor een ‘Instagrammable’ presentatie van je merk, gecombineerd met sterke storytelling. Speel in op emoties en voeg een vleugje humor toe waar mogelijk. Heb je al creatieve ideeën? Wij denken graag met je mee!

Influencer marketing integreren in jouw PR strategie

Om influencer marketingstrategie te integreren in jouw PR strategie, kun je overwegen om influencers als verlengstuk van je PR-inspanningen te gebruiken, waarbij ze naast productpromoties ook nieuws en merkupdates delen. Hoe je dat doet? Hieronder vind je enkele ideeën.

  1. Gebruik influencers als merkambassadeurs: Laat influencers niet alleen je producten promoten, maar ook je merkverhaal vertellen, bijvoorbeeld bij nieuwe productlanceringen, evenementen of persmomenten. Door hen deel te laten uitmaken van mediaberichten of exclusieve premières, krijgt je PR-strategie een persoonlijker tintje.
  2. Exclusieve partnerships: Werk samen met influencers voor exclusieve aankondigingen of samenwerkingen. Dit genereert niet alleen content op sociale media, maar geeft ook PR-momenten die opgepikt kunnen worden door nieuwsmedia. Denk aan sneak peeks of behind-the-scenes content die unieke waarde toevoegt aan traditionele PR.
  3. Crisiscommunicatie via influencers: Bij een PR-crisis kunnen influencers helpen om een authentiek en persoonlijk perspectief te delen dat in lijn ligt met je merk, en zo bijdragen aan reputatieherstel. Dit kan ervoor zorgen dat de boodschap sneller en op een geloofwaardige manier verspreid wordt.
  4. Multichannel benadering: Laat influencers ook inhoud maken voor meer traditionele PR-kanalen zoals blogs, vlogs, nieuwsbrieven, of zelfs podcasts. Hierdoor versterk je de aanwezigheid van je merk in zowel online als offline media.
  5. PR evenwicht met User-Generated Content (UGC): Moedig influencers aan om UGC te verzamelen van hun volgers, wat niet alleen je social media-strategie ondersteunt, maar ook kan worden hergebruikt in je PR-uitingen.

Door de lijnen tussen PR en influencer marketing te vervagen, creëer je een geïntegreerde benadering die je merk meer zichtbaarheid en geloofwaardigheid geeft.

Wil jij aan de slag met jouw PR strategie en wil je advies? Check bij ons in!